8 dk. Esporlab 03.11.2019

2020 Yılı için 7 Dev Teknoloji Trendine Hazırmısınız?

Herkes 2020’de En Büyük 7 Teknoloji Trendine Hazır Olmalı

   Bizler 4. Sanayi devrimi ortasındayız bu nedenle teknoloji her zamankinden çok daha hızlı gelişmektedir. Bazı büyük teknoloji trendlerine ayak uyduramayacak şirketler ve bireyler yüksek oranda geride kalma risk potansiyelini taşımaktadır.

Kilit teknolojileri anlamanız, insanlar ve işletmeler için fırsatları hazırlamayı ve kavramalarını kolaylaştıracaktır. Bu makalede 2020’de herkesin hazır olması gereken bizlere çok yakın yedi teknolojiyi sizinle paylaşıyoruz.

Yapay Zeka (AI) Servisleri

   Yapay Zeka (AI), zamanımızın en ileriye dönük teknoloji evrimlerinden birisi haline gelmiştir. Çoğu şirket müşteri ve kullanıcı deneyimini geliştirmek ve ticari faaliyetlerini kolaylaştırabilmek adına yapay zekayı nasıl kullanabileceklerini yeni keşfetmeye başladı.

Bu 2020 yılında da yüksek potansiyelli olarak devam edecektir ve insanlar yapay zeka teknolojileri ile çalışmaya giderek daha fazla alışacakken, kendi yapay zeka tabanlı sistemlerimizi tasarlayıp dağıtmak çoğu işletme için pahalı bir teklif olarak kalacaktır.

2020-de-yapay-zeka-nasil-olacak

2020-de-yapay-zeka-nasil-olacak

   Bu nedenle yapay zeka uygulamalarının çoğu, kendi verilerimizde basitçe yararlanmamıza ve kullandığımız algoritmaları veya kaynakları hesaplamamıza izin veren bir hizmet olarak hizmet veren platform sağlayıcıları aracılığıyla yapılmaya devam edecektir.

   Şu anda, Amazon, Google ve Microsoft tarafından sağlanan bu platformlar, bir kuruluşun gerektirebileceği belirli görevlere uygulaması için gereklidir aynı zaman da özel mühendislik ile beraber, geniş kapsamlı platform olma özelliğini taşımaktadır.

2020 yılı boyunca özel görevler yerine getirebilmeleri için çok daha fazla özel uygulamalar ve hizmetler geliştirip sunmaya başlayacak olan büyüyen bir yapay zeka pazarı göreceğiz. Bu hiç bir şirketin yapay zeka teknolojilerine kullanmamak için herhangi bir mazeretlerinin kalmayacağı anlamını taşıyor.

5G Veri Ağları

   5.nesil mobil internet bağlantısı bizlere süper hızlı indirme ve yükleme hızlarının yanı sıra daha kararlı ve yüksek kaliteli bağlantılar sağlayacaktır. 5G mobil veri ağları ilk defa 2019’da aktif edilip kullanıma sunulmuş olsa da, çoğunlukla hala pahalı olması yüzünden ve sınırlı alanlarda veya büyük şehirlerde kullanıma sunulması ile sınırlıydı.

5g-turkiyede-ne-zaman-kullanilacak

2020 yılı 5G’nin gerçekten yükselmeye başlayacağı yıl olması çok büyür bir olasılıktır, daha uygun veri planlarının yanı sıra büyük ölçüde geliştirilmiş kapsama alanı ile herkesin eğlenceye katılabileceği anlamına gelir.

   Ultra hızlı veri ağları, yalnızca hareket halindeyken fimleri ve müziği daha yüksek kalitede yayınlanmasına olanak sağlayacak. Büyük ölçüde artan hızlar, mobil ağların evlerimizde ve işletmelerimizde çalışan kablolu ağlardan bile daha kullanışlı ve hızlı olacağı anlamına gelir.

Şirketler, her yerde süper hızlı ve istikrarlı bir internet erişimine sahip olmanın ticari sonuçlarını göz önünde bulundurmalıdır. Artırılmış bant genişliği, makinelerin, robotların ve sürücüsüz araçların her zamankinden daha fazla veri toplamasını ve aktarmasını sağlayacaktır.

Otonom Sürüş Teknolojileri

   2020 yılında otonom araçlarla rutin olarak seyahat etmek bekleyemeceğimiz bir aşamada olmamakla birlikte, şüphesiz önemli bir geliştirilen teknoloji olarak bizlere heyecan vermeye devam edecekler.

   Tesla’nın mucidi Elon Musk’un belirttiğine göre otonom araçları tamamen güvenilir bir şekilde tamamlayarak, tam hazır donanımlı bir şekilde üretmeye başlayacak. Böylece otomatikleştirilmiş frenleme ve şerit değiştirme gibi özellikleri daha güvenilir ve yaygın bir hale gelecektir.

Ayrıca ek olarak, güvenlik ve eğlence modları gibi işlevleri doğrudan sürücüye bağlı olmayan diğer araç içi sistemler giderek daha otomatik hale gelecek. Veri yakalama ve analitik konularına bağlılığı devam edecektir.  Google’ın kardeş şirketi Waymo, California’da ilk ayda 6200’den fazla insanı taşıyan otonom taksilerle ilgili bir testi daha yeni tamamladı.

   Otonom sürüş teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, düzenleyiciler, yasalar ve makamlar tarafından alınacak önlemleri giderek daha fazla duyacağız.

Otonom sürüş, çoğumuz için pratik bir gerçeklik haline gelmeden önce, yasalardaki mevcut altyapıdaki ve sosyal tutumlardaki değişikliklerin gerekliliği olması oldukça önemlidir.

2020 yılı boyunca, teknoloji dünyasının dışına çıkan otonom sürüş konusundaki tartışmayı görmeye başlayacağız, çünkü gittikçe daha fazla insan bu teknolojiye ilgisinin artmasından dolayı merak edilen soruların cevapları tartışmalara yol açacaktır.

Kişiselleştirilmiş ve prediktif tıp teknolojileri

   Teknoloji şu anda benzeri görülmemiş bir oranda sağlık hizmetlerini değiştiriyor.

Akıllı kollar gibi giyilebilir cihazlardan veri toplama kabiliyetimiz, herhangi bir semptom yaşamadan önce bile insanlarda sağlık sorunlarını giderek daha fazla tahmin etme ve tedavi etme becerisi sağlayacaktır.

   Tedavi söz konusu olduğunda daha fazla kişiselleştirilmiş yaklaşımlar göreceğiz. Bu aynı zamanda, belirli bir hasta için ne kadar etkili olabileceğine dair veri odaklı bir anlayış sayesinde, doktorların ilaçları daha kesin olarak reçete etmelerini ve tedavileri uygulamalarını sağlayan hassas tıp olarak da adlandırılmaktadır.

   Yeni bir fikir olmasa da, teknolojideki son gelişmeler özellikle de genomik ve yapay zeka alanlarında bizlere farklı insan vücudunun belirli hastalıklarla savaşmak için nasıl daha iyi yada daha kötü donanımlı olduğu ile ilgili olarak daha iyi bir bakış açısı kazandırıyor.

Bu yüzden farklı ilaç türlerine veya tedavilere tepki verme olasılığı yüksektir.

   2020 yılı boyunca, bireysel hastalar için daha iyi sonuçlar elde etmek için yeni öngörücü sağlık uygulamaları ve daha kişisel ve etkili tedavilerin uygulandığını hep birlikte göreceğiz.

Bilgisayar görüşü teknolojileri

Bilgisayar terimleriyle söylemek gerekirse vizyon bir kamera veya sensör tarafından toplananları görsel görüntülerden öğeleri, yerleri, nesneleri veya insanları tanımlayabilen sistemleri içerir. Bu akıllı tefonunuzun yakaladığı görüntünün hangi kısmının yüz olduğunu algılamasını ve Google Görsel Arama gibi teknolojiyi güçlendirmesini sağlayan bu teknolojinin adıdır.

 2020’de ilerleyen dönemlerde giderek artan sayıda kullanım için bilgisayarlı vizyon donanımlı araç ve teknolojisinin kullanıldığını bep beraber göreceğiz. Otonom otomobillerin görme ve tehlike anında kendi güvenlik sistemini devreye sokması en esas özelliklerden birisi olacaktır.

Üretim hataları, hatalı ürünleri veya ekipman arızalarını izlemek için bilgisayarları görüş kameraları kullanılacak ve güvenlik kameraları bize gerek kalmadan 7/24 herhangi bir önemli olayda bizi uyaracaktır. Bilgisayar görüşü teknolojileri aynı zaman da 2020’de çok şey duyacağımız yüz tanıma özelliğine de sahip.

Apple’ın FaceID’i durumunda teknolojinin akıllı telefonlarımıza erişim kontrolü vermesinin ne kadar yararlı olduğunu aynı zamanda Dubai havalimanının daha anlayışlı müşteriler sağlamak için bilet kontrol noktaları yerine biyometrik yüz tanıma sistemi ile kolay geçişler sağladığını bilmenizde fayda var.

Bununla birlikte, kullanım durumları 2020’de artacağından, kullanıcı gizliliği politikaları gereği bu teknolojilerin devlet kontrolleri altında sınırlandırılacağına eminiz ve bu konuda 2020’de çok tartışılacak bir teknolojidir.

Genişletilmiş Gerçeklik (XR)

   Genişletilmiş gerçeklik (XR), daha sürükleyici ve heyecan verici  dijital deneyimler oluşturmak için kullanılan yeni ve yeni çıkan teknolojileri kapsayan bir terimdir. Daha spesifik olarak, sanal gerçekliği, arttırılmış gerçekliği ve karma gerçekliği ifade ediyor.

Sanal gerçeklik (VR), gerçek dünyayı harmanlayan kulaklıklar kullanarak, bilgisayar tarafından üretilen bir dünyaya girdiğiniz andan itibaren tamamen dijital olarak sürükleyici bir deneyim yaşatır.

Arttırılmış gerçeklik (AR), akıllı telefon ekranları veya ekranları aracılığıyla dijital nesnelerin gerçek dünyaya yerleşmesini sağlar örneğin Snapchat filtrelerini veya Pokemon Go oyununu düşünebilirsiniz.

Karışık gerçeklik (MR), AR’nin bir uzantısıdır; bu kullanıcıların gerçek dünyaya yerleştirilmiş dijital nesnelerle etkileşime girebilecekleri anlamına gelir (AR kulalıklı mikrofon seti ile odanıza yerleştirdiğiniz bir holografik piyano çaldığınızı düşünün).

   Bu teknolojiler birkaç yıldan beri var ama büyük ölçüde eğlence dünyası ile sınırlı kaldı. Video oyunlarında en son teknolojiyi sağlayan oculus Rift ve Vive kulaklıklar ve kamera filtreleri aynı zamanda Pokemon Go gibi akıllı telefon özellikleri tarzının en görünür örnekleri sunan oyun deneyimi sunar.

   2020’den itibaren, her ikisinin de mevcut XR biçimlerinin sunduğu heyecan verici olanakların zenginliği ile başa çıktıkça, bunların değişmesini bekliyorlar. Sanal ve artırılmış gerçeklik, eğitim ve simülasyon için giderek yaygınlaşacak ayrıca müşterilerle etkileşime girmek için yeni yollar önerecektir.

Blockchain Teknolojisi

   Blockchain, bu yıl yoğun bir şekilde ele aldığımız bir teknoloji trendidir. 2020, nihayetinde bu teknolojinin değiştiği yıl olabilir. Blockchain, esas olarak işlemleri kaydetmek için kullanılan ancak şifreli ve merkezi olmayan yapısı nedeniyle güvence altına alınan dijital bir defterdir.

blockchain-teknolojisi2019 boyunca bazı yorumcular teknolojinin aşırı sinirli olduğunu ve belki de ilk düşünce kadar yararlı olmadığını iddia etmeye başladılar. Bununla birlikte, 2019 yılında FedEX, IBM, Walmart ve Mastercard gibi yatırımcıların devam etmesi gerçek dünyadaki sonuçların ortaya çıkmasına muhtemeldir.

Eğer ki bu teknolojiye güven artar ve yaygın bir şekil de kullanılacaksa facebook 2020’de kendi blok zincir tabanlı kripto para birimi Librayı heyecan verici bir şekil de kendi lansmanında tanıtacaktır.

Esporlab

Esporlab yazarı.
Yıllardan beri oyun, teknoloji ve bilgisayar konularında edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sizin için eğlenceli bir şekilde paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-BÜLTEN’E ABONE OL

E-Bültene abone olarak espor dünyasında yer alan güncel haberlerden,
rehberler, röportajlar, pro dünyası ve benzeri tüm güncel haberlerden
önce sizin haberiniz olsun.

eksikgedik.com gamerdunyasi.com cemre.com takipçi satın al