2 dk. Esporlab 23.09.2020

Li-Fi Nedir?

Li-Fi Nedir? son zamanlarda kendinden çokça söz ettiren önemli bir teknolojik buluştur. Prof. Harald Haas tarafından geliştirilmiş olup, Wi-Fi teknolojisine göre 100 kat daha hızlı bir şekilde veri gönderim ve alımı yapabilmeyi garantilemektedir.

Li-Fi şu an geliştirilme aşamasındadır. Eğer revizyonlar tamamlanır ve Harald Haas’ın dediği gibi olursa yaklaşık birkaç yıl içerisinde internetimizi sadece ampüller yardımıyla kullanmaya devam edeceğiz.

Wi-Fi ile Li-Fi Arasındaki Farklar Neler?

Aslında temel olarak çok bir fark yok. Wifi kullanırken bildiğiniz üzere radyo sinyalleri aracılığı ile veri gönderme ve alma işlemlerini gerçekleştirebiliyorduk. Ama eğer Li-Fi söylendiği gibi hayata geçerse radyo sinyalleri yerine verileri iletebilmek adına LED ışıklarını kullanmaya başlayacağız.

Wi-Fi yerine alternatiflerin değerlendirilmesinin nedeni ise tabi ki gelecek. Çünkü araştırmacıların ve akademisyenlerin kurduğu ön görülerle birlikte yaklaşık birkaç yıl sonra veri ağı arttıkça yani bir diğer deyişle internete giren kişi sayısı arttıkça artık Wi-Fi sisteminin bunu kaldıramayacağını düşünmektedirler. Bundan dolayı da Wi-Fi sisteminden daha hızlı çalışabilecek ve verileri daha hızlı gönderim yapabilmesine olanak sağlayacak yeni bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu söylemektedirler.

Özellikle toplu bir şekilde internete girişlerin olduğu yerlerde ( oteller, havalimanları, otogarlar, restoranlar vb.) Wifi’nin ciddi anlamda yavaşladığını görebilirsiniz. Önemli bir işinizi gerçekleştirmek istediğiniz zamanda ise internet yavaşlığından dolayı bu tarz işleri gerçekleştiremezsiniz. Ama Li-Fi ise bu kadar kalabalık alanlarda rahat rahat sanki evinizdeymiş gibi internete girebileceğinizi söylüyor.

Li-Fi Neden Daha Çok Hızlı?

Li-Fi Wifi sistemine göre oldukça hızlı. Son deneylere bakıldığında Li-Fi sisteminin saniyede veri gönderim miktarının 224 GB kadar ulaşabildiğini gösteriyor. Bunu size şu şekilde açıklayabiliriz. Bir insanın saniyede 20 film uzunluğunda bir veriyi kolaylıkla indirebildiğini düşünün. İşte bu Li-Fi’nin kolaylıkla yapabildiği bir şey. Aynı zamanda uzmanlar Wifi’dan çok daha güvenli bir sistem olduğunu söylemektedir. Çünkü bildiğiniz üzere Wifi sisteminde veriler duvarlardan rahatlıkla geçebilirken, Li-Fi ile bu sadece size özel kalıyor. Li-Fi için sürekli ampullerinizin açık olmasına da gerek yok. Çok kısık bir şekilde kullandığınızda da verileri rahatlıkla gönderebilir, interneti kullanabilirsiniz.

Daha fazla teknoloji haberlerini sitemizden takip edebilirsiniz.

Esporlab

Esporlab yazarı.
Yıllardan beri oyun, teknoloji ve bilgisayar konularında edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sizin için eğlenceli bir şekilde paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-BÜLTEN’E ABONE OL

E-Bültene abone olarak espor dünyasında yer alan güncel haberlerden,
rehberler, röportajlar, pro dünyası ve benzeri tüm güncel haberlerden
önce sizin haberiniz olsun.

eksikgedik.com gamerdunyasi.com cemre.com takipçi satın al