1 dk. Serkan KÖSE 28.10.2021

TSMC 4nm Sürecinde Önemli İlerleme Kaydetti

Çin merkezli yarı iletken TSMC 4 nm sürecinde talebi karşılamak için tesislerinde iyileştirmeler yapmaya devam ediyor.

Yarı iletken üreticisi TSMC bir yandan tesis yatırımlarını arttırırken bir diğer yandan da talebi değerlendirmek için üretim sürecinde iyileştirmeler yapıyor. Yapılan bu çalışmalarla birlikte TSMC 4 nm sürecinde önemli bir ilerleme kaydetti.

TSMC 4nm Sonrası Hedef TSMC N4P

İşlemci üretim teknolojisinde farklı malzemelerin işin içine girmesinin ardından işlemci üretimi 5 nm seviyesine kadar gelmişti. Bazı işlemci üretici 4 nm fabrikasyon sürecinden çıkan işlemcileri dağıtmaya başlarken sonraki durak ise 3 nm oldu. Önceki nesillere göre daha maliyetli ve daha hassas süreçlerle üretimlerin yapılacağı 3nm süreci için TSMN hali hazırdaki 5 nm sürecini iyileştirerek taleplere çok daha hızlı yanıt vermeyi planlıyor.

5nm fabrikasyon sürecini optimize hale getirerek, 4nm olarak isimlendirilen N4 sürecini başlatan TSMC, şimdi de N4P sürecinin duyurusunu yaptı. Yapılan iyileştirmelerle birlikte ortaya çıkan N4P süreci N4 karşısında yüzde 6’ya kadar performans artışı sağlıyor. N5 yani 5nm karşısında ise yüzde 11 performans artışı ve yüzde 22 enerji verimliliği sağlanıyor.

5nm sürecinin en büyük müşterisi konumunda Apple bulunuyor. Apple bu yıl duyurusunu gerçekleştirdiği ürünlerinde 4nm işlemcilerine yer verebilirdi ancak 4nm sürecinin henüz olgunlaşmaması nedeniyle riske girmedi ve Apple M1 Pro ve M1 Max işlemcilerini 5nm sürecine bıraktı. Üreticilerin bundan sonraki ürünlerinde N4P sürecinin kullanılması bekleniyor. Bu nedenle yeni ürünlerde en az yüzde 10 performans artışı tüketicileri bekliyor.

Serkan KÖSE

Esporlab yazarı.
Neyse ki iki hakkım daha var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-BÜLTEN’E ABONE OL

E-Bültene abone olarak espor dünyasında yer alan güncel haberlerden,
rehberler, röportajlar, pro dünyası ve benzeri tüm güncel haberlerden
önce sizin haberiniz olsun.

eksikgedik.com gamerdunyasi.com cemre.com takipçi satın al